Główne źródła błonnika w diecie to warzywa, owoce i produkty zbożowe. Można go szukać w brokułach, karczochach, jabłkach, gruszkach, malinach. Wszystkie produkty pełnoziarniste, są skarbnicą błonnika. Produkty oczyszczone czyli pozbawione pozbawiane ochronnej otoczki ziarna, są jednocześnie pozbawiane wszystkich właściwości odżywczych m.in błonnika pokarmowego.
Korzyści jakie daje spożywanie błonnika pokarmowego
Odpowiednia dawka błonnika w diecie powoduje zmniejszenie ryzyka występowania niektórych nowotworów. Posiada właściwości umożliwiające oczyszczanie płuc, jelita grubego a także naczyń krwionośnych. Poprawia prawidłową pracę tych narządów. Zapobiega powstawaniu zapalenia wyrostka robaczkowego, raka jelita grubego, powstawaniu uchyłków w jelitach a także zaparciom i hemoroidom. Błonnik w jelitach zapobiega rozwojowi bakterii niekorzystnych dla zdrowia a wspomaga rozwój korzystnych szczepów, które wspierają przyswajanie składników odżywczych i biorących udział w wytwarzaniu kwasów jelitowych odpowiedzialnych za wspomaganie odporności.
Skutki nadmiaru błonnika w diecie
Nadmiar błonnika w diecie zdarza się stosunkowo rzadko, jeżeli jest ona racjonalna. Tym bardziej w przypadku niezdrowej diety bardziej prawdopodobny jest jego niedobór niż nadmiar. Zbyt duża ilość błonnika pokarmowego w diecie może być przyczyną powstawania zaparć, biegunek, wzdęć. Istnieje pewne ryzyko, że nadmiar błonnika spożywanego na co dzień powoduje gorsze wchłanianie niektórych witamin i minerałów. Przede wszystkim niesie to ryzyko niedoborów wapnia i żelaza. Nadmiar błonnika może także doprowadzić do odwodnienia organizmu. Przy zwiększonej ilości podaży błonnika, konieczne jest picie większej ilości płynów ponieważ błonnik wchłania dużo wody.
Zarówno nadmiar jak i niedobór błonnika pokarmowego w diecie jest szkodliwy dla organizmu. Zdrowa i racjonalna dieta połączona z aktywnością fizyczną jest najlepszym sposobem na uniknięcie jego potencjalnego niedoboru lub nadmiaru.