Tarta z serem i warzywami, kurczak w pietruszkowo cytrynowej marynacie, krewetki w sosie słodko kwaśnym… Jeśli przed chwilą poczułaś inspiracje na przygotowanie kolejnego obiadu z pewnością nie należysz do osób, dla których gotowanie stanowi źródło stresu. Niestety, dla wielu osób tak właśnie jest. Z gotowaniem jest podobnie jak z malowaniem, pisaniem czy śpiewaniem. Niektóre osoby urodziły się obdarzone sporym talentem i potrawy w ich wykonaniu stanowią prawdziwe dzieła sztuki, smaki zaś niemalże eksplodują człowiekowi w ustach i rozpieszczają kubki smakowe. Takie osoby obdarzone są niezwykłą intuicją, potrafią wziąć znany przepis i stworzyć z niego zupełnie inne, autorskie i zachwycające danie. Nie boją się w kuchni eksperymentować, nawet z pozoru nieoczywiste połączenia smaków wychodzą im rewelacyjnie. Takie umiejętności nie można się nauczyć, jednak nie oznacza to, że praktyka i doświadczenie z każdego nie uczyni w końcu wprawnego mistrza kuchni. Najważniejsze to dużo ćwiczyć i nie zniechęcać się niepowodzeniami. Przede wszystkim jednak zanim spróbuje się swoich sił z dość skomplikowanym daniem, do perfekcji opanować należy podstawy.

Jego wysokość jajko

Jajko to śniadaniowy klasyk. Jajko sadzone, jajko na miękko, jajko na twardo, omlet, jajecznica. Długo można by jeszcze wymieniać. Każdy z nas zna te dania, mało kto je docenia. To spory błąd. Przede wszystkim potrawy z jajkiem w roli głównej stwarzają przed nami duże pole do popisu w kwestii improwizowania. Każda z przygotowanych przez nas omletów czy jajecznic może być innym posiłkiem dzięki różnym dodatkom. Jeśli zdecydujemy się na nieoczywiste połączenia mamy przy tym okazje stworzenia czegoś zupełnie nowego, a przy tym pysznego. Ogranicza nas w końcu wyłącznie wyobraźnia, rozsądek… i zmysł smaku, który zawsze da nam do zrozumienia, że posunęliśmy się za daleko. Nie bój się jednak podejmować ryzyka. Próbuj nowych rozwiązań. Dzięki temu nabierzesz w kuchni pewności siebie, wyrobisz sobie przydatne nawyki. Wszystko to zaprocentuje.