Młóto browarniane jest odpadem, który powstaje w wyniku produkcji piwa pils. Zakup tej wartościowej paszy możliwy jest jedynie na drodze przetargu przez firmy, nie zaś osoby prywatne. Dostępność świeżego młóta browarnianego może być nieco ograniczona – wynika to również z faktu sezonowości zbóż. Niemniej jednak, młóto można zakiszać i magazynować. Sprawdź, czym jeszcze charakteryzuje się ta pasza, jakie składniki odżywcze zawiera i w jaki sposób wpływa na wyniki hodowli.

Młóto browarniane – co zawiera?

Doskonały dodatek białkowy, jakim jest młóto może być stosowany w żywieniu bydła i trzody. Oprócz białka, które jest rozpuszczalne prawie w całości ( 85% ) w jelicie cienkim, młóto zawiera też:
-mikro i makroelementy
-witaminy z grupy B: B1, B2, B3 i B5
-witaminy A i E
-świeże młóto zawiera około 75% wody
Jeśli o chodzi o skarmianie zwierząt świeżym młótem browarnianym, trzeba ściśle przestrzegać dawek. Z racji tego, że pasza ta wyróżnia się dużą smakowitością i jest chętnie zjadana przez bydło i trzodę, w zbyt dużych ilościach może doprowadzić do niebezpiecznych biegunek. Przedawkowanie może też spowodować komplikacje okołoporodowe oraz doprowadzić do obniżenia poziomu tłuszczu w mleku. Warto również zauważyć, że przestrzeganie określonych dawek młóta browarnianego sprzyja obniżeniu mocznika w mleku, a fakt ten podnosi znacząco jakość produktów hodowli.

Młóto suszone czy świeże – jak skarmiać nim zwierzęta?

Świeże młóto wymaga niemal natychmiastowego podania na stół paszowy, ale ze względu na jego postać, lepiej tego unikać, aby zwierzęta nie dostały biegunki. Dzienna dawka świeżego młóta dla krów wynosi około 6 kg, zaś dla cieląt 2 kg. Natomiast, jeśli chodzi o młóto podsuszone, można je magazynować przez okres kilku tygodni. Podsuszone do 13% wilgotności młóto przechowujemy w opakowaniach typu Big Bag. Tak jak było już to powiedziane powyżej, młóto można zakiszać. Zakiszanie odbywa się w belach cylindrycznych lub rękawach. Do takiego kiszonego młóta można z powodzeniem dodać otręby i suche wysłodki. Podawanie młóta browarnianego na stół paszowy, warto łączyć także z kiszonką z trawy lub z kukurydzą.

Podsumowanie – czy młóto browarniane ma same zalety?

Młóto z racji zawartości białka, rozkładającego się w większości w jelicie, zapobiega problemom gastrycznym, jednak nadmiar młóta zdecydowanie szkodzi! Podawanie tej paszy zwierzętom podnosi wyniki hodowli, wpływając na jej jakość: mleko i mięso. Krowy karmione młótem dają mleko z niską zawartością mocznika, co zdecydowanie jest pożądanym elementem w produkcji. Ponadto, podawanie młóta browarnianego wraz z kiszonkami i kukurydzą wpływa korzystnie na pobieranie dawek – zwierzęta jedzą z apetytem, tym samym zapewniając sobie energię i zaspokajając swoje zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Mimo ograniczonej dostępności młóta, związanej z sezonowością zbóż, warto zaopatrzyć się w tą paszę, a następnie zakisić lub podsuszyć, tak, aby zwierzęta również w okresie zimowym nie były pozbawione cennego źródła łatwo wchłanialnego białka.