Ciasto z chleba tostowego to nie tylko rarytas dla tych, którzy uwielbiają słodycze, ale również nietuzinkowa przekąska na słodko dla tych, którzy lubią zaskakiwać gości nietypowymi przepisami. Chleb tostowy kojarzy nam się przede wszystkim z grzankami albo sandwichami na słono, ale najwyraźniej znalał się ktoś, kto uznał, że to doskonała baza pod słodki wypiek, w którym można kombinować z ulubionymi składnikami. Jak zrobić takie ciasto?
Prosty przepis
Ciasto z chleba tostowego to idealny przepis, jeśli nie lubisz wyrzucać jedzenia, a w Twojej kuchni zostało trochę chleba tostowego nie pierwszej świeżości oraz kilka standardowych składników. Aby je przygotować potrzebne są dziesięć kromek chleba tostowego, dwa jajka, szklanka mleka, 100 g masła, opakowanie cukru waniliowego, pół szklanki cukru białego i opcjonalnie bakalie. Zaczynamy od roztopienia masła w rondelku i osobnego ucierania jajek z cukrem białym i waniliowym. Masę z jajek oraz mleko przelewamy do masła i dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie kroimy chleb tostowy w drobną kostkę i dodajemy do masy, mieszając przez chwilę, żeby wsiąknęły w niego płynne produkty. Na koniec dodajemy bakalie, mogą to być rodzynki i orzechy albo suszone owoce, i całość przekładamy do foremki i pieczemy około czterdziestu minut w temperaturze 190 stopni. Po ostudzeniu ciasto nadaje się do pokrojenia i stanowi pyszny dodatek do kawy.
Szarlotka z chleba tostowego
Innym wariantem ciasta z chleba tostowego jest nietypowa odsłona szarlotki. Do przygotowania jej potrzebne są jeden chleb tostowy, kilogram kwaśnych jabłek, 100 g cukru białego, 300 ml mleka, 2 żółtka, łyżka stołowa cynamonu, cukier puder, masło i łyżka stołowa startej skórki z cytryny. Jabłka ścieramy na tarce po obraniu, dodajemy do nich cukier, cynamon i skórkę cytryny. Następnie roztrzepujemy żółtka z mlekiem i moczymy w nich chleb tostowy, a później układamy go na spodzie formy do pieczenia. Następną warstwą są potarte jabłka, a na górę wędruje namoczony w mleku i żółtkach chleb. Całość pieczemy w 180 stopniach przez mniej więcej 40 minut. Ciasto najlepiej smakuje i wygląda, jeśli po upieczeniu posypie się je cukrem pudrem.